Syringomyelia

Planen er å samle linker og fakta om syringomyelia. Dette er fremdeles en sykdom man vet lite om, spesielt i norge. Men det går riktig vei. Jeg skal ikke finne opp kruttet på nytt, så det blir mest linker og info om Abby sin diagnose.

Abbys diagnose:

3. April hadde vi time til MRIscann på lille Abby. Funn under undersøkelse var: Forstørret fjerde hjerneventrikkel. Vermis brokk. Ikke tegn til hydromyali. L5/L6 endringer i subaracnoidal rommet. Svak degenerasjon av skiven.

Fjerde hjerneventrikkel er et hulrom i hjernen, som, dersom jeg har forstått ting riktig, produserer spinalvæske. Vermis brokk vil si brokk i lillehjernen, og i Abbys tilfelle er det denne som pr dags dato er årsaken til smertene ved at det skaper press. Ingen tegn til hydromyali vil si at hun ikke har utviklet syrinxer enda, væskefylte hulrom i ryggmargen.

Abby respondrete ikke som ønsket på kortison og smertestillende, og ble avlivet 8. mai 2008.

Forskning på syringomyelia

Det pågår et forskningsprosjekt i Canada for å prøve å finne genotypen som fremkaller syringomyelia. Mer om det prosjektet kan det leses her.

Hele siden http://sm.cavaliertalk.com er en infoside om syringomyelia, i hovedsak rettet mot cavalier, men den er veldig relevant for andre raser som rammes. Den forklarer og illustrerer ting enkelt og greit på et forsåelig engelsk.

Man finner etterhvert også endel info om syringomyelia på norsk. Her er en side som forenkler ting veldig med MRbilder.

Dokumentar om hundeavl og helse fra BBC. Den tar opp forskjellige raser og forskjellige helseproblemer, men syringomyelia står sentralt i filmen, og anbefales! Nb. Sterk kost.

Flere linker:
http://cavalierhealth.org/syringomyelia.htm – amerikansk side om cavalierhelse generelt, står greit forklart om syringomyelia.

Hvor får man tatt MRI:

Det blir heldigvis flere klinikker som kan tilby MRI til hund. Blant andre:
Jeløy dyreklinikk har jeg god erfaring med selv, de som tok MRI av både Rikke og Abby

Karmsund dyrehospital har etterhver endel erfaring med syringomyelia, har også en artikkel om syringomyelia på siden sin.
Siden oppdateres kontinuerlig.

  1. Hei,
    Vi har lagt ut en side om Syringomyelia på vår Webside. Vi har hatt MRI scanner på vår klinikk i 2 år og har scannet over 20 Cavalier King Ch.Spaniel hunder. Vi ser at dette er et av hjelpemidlene til å dreie avlen bort fra de værste avlsmateriellene. Vi fikk ifjor stoppet en importert hann fra Tyskland som skulle inn i storavl. Eieren ville forsikre seg om at denne var fri for sykdommen og fikk den scannet. Vi har desverre en skremmende utvikling på denne rasen og jeg føler at mange oppdrettere ikke tar sykdommen alvorlig nok. Hilsen vet. Lande

  2. Hei
    Kom innom siden din etter et søk på syringomyelia. Vil gjerne tipse deg om siden http://www.syringomyelia.no som jeg har laget sammen med to andre. Den gir i hovedsak en enkel, norsk fremstilling av syringomyelia, og er en samling linker til aktuelle artikler og søkemotorer.

    Mvh
    Ellen Enger Müller

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: